Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем сръбски гражданин за подпомагане на граждани на Афганистан да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем Й.Т., на 25 г., сръбски гражданин, за това, че на 08.10.2022 г., в гр. Раднево, обл. Стара Загора, с цел да набави имотна облага за себе си и другиго – лице с неустановена самоличност, подпомогнал чужденци да преминават в страната в нарушение закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство по отношение на лице, ненавършило 16 – годишна възраст и на повече от едно лице – общо 8 чужди граждани. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 8 октомври 2022 г. в гр. Раднево полицейски служители от РУ на МВР – Раднево спрели за проверка лек автомобил, марка „Пежо“, управляван от 25-годишен сръбски гражданин. Установено е, че в колата, която била наета (рент-а-кар), се намирали  8 чужденци – граждани на Афганистан. Един от тях е непълнолетен.

Обвиняемият Й.Т. е задържането за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. По искане на Районна прокуратура – Стара Загора вчера съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.