Бюрократични изисквания спъват инвеститорите по места

С всяка година бюрократичните пречки пред бизнеса се надграждат и увеличават. Все още честа практика е приемането на закони в последния момент, обикновено преди отчитане в Брюксел. Не се създават и смислени регламенти и оптимизиране на взаимоотношенията бизнес-държавна администрация чрез опростяване и намаляване на броя на процедурите и предоставяне на актуална информация  на заинтересованите страни.

Бюрокрацията в България отнема поне 56 административни стъпки и минимум 175 часа годишно на бизнеса, което е почти 22 работни дни. От Националното сдружение на общините у нас признаха, че това е сериозна спънка пред родни и чужди инвеститори. Корупцията по места също възпрепятства процеса по намирането на нови вложения в регионите. Кметовете споделят, че правят всичко възможно, за да олекотят административните процедури, но все пак няма как да заобиколят законите – проблемът с неефективната администрация си остава нерешим.

Препъникамък се оказва и фактът, че често дадена община се обслужва от администрацията в друга, което е допълнително затруднение за бизнеса при положение, че често се налага лично присъствие и физически достъп до регионалните структури.

Намирането на подходящи служители е също пречка за фирмите. Все още над половината от компаниите смятат, че неподходящото образование и квалификация предизвикват сериозни проблеми, а заниженият контрол на изпълнение на работата на назначените към общините нискоквалифицирани работници е от години.