30 хиляди дка гори са засегнати от борова процесионка

За последните 5 години на територията на Регионалната дирекция по горите Стара Загора повече от 30 хиляди дка гори са засегнати от борова процесионка. Това стана ясно по време на работна среща във връзка с нашествието на вредителят по иглолистните дървета.

„Боровата процесионка е добре познат вредител за региона и лесозащитните дейности в горските територии за 2023 г. са предвидени”, подчерта инж. Петър Заяков, директор на Регионална дирекция по горите – Стара Загора по време на проведена среща в Областна администрация – Стара Загора. Срещата, чийто домакин беше областния управител на града беше провокирана от получени граждански сигнали за нападение от борова процесионка, включително в урбанизирани и паркови територии на града. В дискусията участваха представители на всички горски структури в областта: ръководители на държавни горски стопанства, Югоизточно държавно предприятие, Лесозащитна станция – Пловдив,  както и представители на РИОСВ, РЗИ, ОДБХ.

За последните 5 години на територията на Регионалната дирекция по горите Стара Загора повече от 30 хиляди дка гори са засегнати от борова процесионка.

„Вредителят ни е познат, ежегодният мониторинг в различни етапи от развитието на насекомото е част от дейността на лесовъдите в страната. Методите за борба с вредителя в горски територии са ясни: когато нападението е силно, площите се предвиждат за въздушно пръскане. През 2021 г. е проведена авиоборба на площ 5 800 дка в три горски стопанства, през 2017 г. е третирана площ от 10 800 дка държавни горски територии”, допълни инж. Заяков.  Ангажимент за наличие на повреди от борова процесионка и сигнализиране в електронната информационна система на ИАГ имат собствениците на горски територии, както и от лицата, на които територията е предоставена за управление. По отношение на нападение в градска среда и урбанизирана територия, експертите по лесозащита могат да окажат методическа помощ на собствениците.