Искат 21% увеличение на общинските бюджети заради инфлацията

За да се покрият високите цени в следствие на инфлацията, общинските бюджети трябва да набъбнат с 21%. В противен случай за немалко от регионите у нас разходите през зимата ще бъдат трудно поносими. От Националното сдружение на общините припомнят, че компенсациите за ток и газ са до края на годината. След това не е ясно как социалните структури по места, като болници, училища и детски градини, ще покриват разходите си.

От сдружението са изготвили промени в Закона за енергетиката, още от зимата на тази година, които да диференцират небитовите публични клиенти от небитовите индустриални клиенти. Идеята е да има разбиране, че общините не са небитов клиент, както едно индустриално предприятие, и да се третират с нужното разбиране при определянето и изплащането на компенсации.

В момента средствата в регионалните бюджети стигат за покриването на основни потребности и за осигуряването на основните услуги, но за нищо повече. Все още не са одобрени новите програми с еврофинансиране и поради тази причина нови пари от Брюксел няма – не само през тази година, но и през миналата.

Планът за възстановяване също все още не е тръгнал. Общините очакват около 6 милиарда лева по него, които ще бъдат инвестирани в различна общинска инфраструктура и услуги. Пари обаче все още няма.

75 общини са изцяло газифицирани. Много от тях ще трябва да се върнат към старите източници на отопление, за да се справят с нарастващите разходи. От Националното сдружение на Общините алармират, че няма как да се говори за зелена енергия, като градоначалниците се връщат години назад, за да оцелеят сектори като образование, здравеопазване, както и други социални дейности.