Първите електрически автобуси пристигнаха в Стара Загора

Първите електрически автобуси от Испания, пристигнаха в Стара Загора. Те са от най-висок екологичен клас, оборудвани със система за пречистване на въздуха. Предвижда се транспортните средства да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2023 година.

Електробусите са климатизирани, снабдени са с рампи за инвалидни колички. Във вътрешното им пространство има обособено място за тях, както и за майки с бебешки колички. В тях има и  USB изводи за зареждане на мобилни устройства. 12-метровите е-автобуси са с капацитет за превоз на 72 пътници. Оборудвани са с 26 седящи места. Салонът е с три широки врати за по-лесен достъп и бързо придвижване на пътникопотока. Средният пробег е 240 км с едно зареждане.

Доставката на общо 33 електробуса от последно поколение и 18 двойни станции за тяхното зареждане става възможна в рамките на мащабен проект. Договорът по изпълнението му възлиза на близо 54 млн. лева, а финансирането е осигурено по оперативна програма “Околна среда”. Голяма испанска компания произведе електробусите специално за Стара Загора в емблематичния зелен цвят. Отвън и отвътре е изобразен още един знаков символ на Стара Загора – цветовете на липата.