България може да остане единствена в ЕС без план за въглищен преход

От септември България трябва да подаде своите териториални планове за справедлив преход на регионите Стара Загора, Перник и Кюстендил, за да може Европейската комисия да ги разгледа и одобри. В противен случай страната ще загуби по-голямата част от средствата по Фонда за справедлив преход – около 1.6 млрд. лв. Това е известно още от началото на годината, но по време на служебното правителство конкретни действия и ангажименти нямаше.

Рискът да загубим финансирането за трите въглищни региона изглежда все по-реален и в новата власт. В интервю за “Капитал” (което ще може да видите на сайта в следващите дни), министърът на околната среда Юлиян Попов казва, че “все още се обсъждат детайлите” плановете за справедлив преход за трите въглищни региона, но “до края на годината трябва да са готови”. Готовите планове обаче сами по себе си не ни вършат работа. Европейската комисия иска да разполага с около четири месеца за одобрението им.

А ако това не се случи до края на 2023 г., парите остават безвъзвратно изгубени. За разлика от другите оперативни програми тук няма възможност за прехвърлянето им или отложеното им използване в бъдеще.

България сега е единствената държава в ЕС без планове за справедлив преход и без конкретна дата за затваряне на въглищните ни централи. Страната губи средствата не само от Фонда за справедлив преход, но и по Плана за възстановяване. И двата инструмента са финансирани отчасти с първия общ заем на ЕС, в който и България участва.

 

Снимка: Свободна Европа