Среща между науката и културата се проведе в Казанлък

Регионалния академичен център в Казанлък с ръководител инж. Владимир Чучумишев с подкрепата на Община Казанлък, бе домакин на работна среща между учени от Института по математика и информатика към БАН и директори на културни институти в община Казанлък, която се проведе в Музея на розата.

Тема на среща и последвалата я дискусия бе дигитализацията на културно-историческото наследство като възможност за неговото съхранение, за атрактивното му представяне пред широката публика и ползването му по удобен начин от специалисти.

Проф. д-р Десислава Панева – Маринова, ръководител-секция “Математическа лингвистика” в Института по математика и информатика към БАН, която подчерта, че работата им е да даде технологично решение за съхраняване на ценни документи, архиви, произведения на изкуството, автентични снимки и други, защото музеите и галериите са местата, които пазят тази памет и съответно да бъде намерен алгоритъм на регионално ниво, който да работи в тази посока.

На срещата присъства и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която се обърна с молба към директорите на културни институти да помислят и да направят предложения в тази посока при подготовка на общинския бюджет за 2023 година.