Мащабна научна конференция събира медицински специалисти от няколко държави в Стара Загора

  • Съорганизатори на събитието са Тракийски университет – Стара Загора и Международната медицинска асоциация България (IMAB), която тази година отбелязва и 32-рата си годишнина

Дванадесетото издание на Югоизточната Европейска конференция стартира днес, 18 октомври 2022 г., с тържествена пленарна сесия, открита от ректора на Тракийски университет – проф. Добри Ярков.  Престижният тридневен научен форум, който се провежда в к.к. Старозагорски минерални бани,  събира над 200 медици от страната и чужбина. Участниците в събитието ще обменят практически опит и обсъдят най-съвременните тенденции в различни направления на медицинските науки – хуманна, ветеринарна, дентална медицина, микробиология, имунология, биомедицина, фармакология, както и експериментална медицина.

“За Тракийски университет е привилегия да бъде домакин на това престижно събитие. Убеден съм, че през тези дни Вие ще създадете нови контакти, ще обмените нови идеи,за да продължите да работите още по-добре за здравето на хората. И не на последно място – доверявайте се и разчитайте на младите хора – в тях е бъдещето!  Желая Ви успех и ползотворна работа!” – каза в своето обръщение към присъстващите проф. Ярков, ректор на Тракийски университет.

Приветствие към участниците в конференцията поднесе и проф. Красимир Методиев, президент на Международната медицинска асоциация България: “Тези, които не уважават историята, те нямат бъдеще. Неслучайно това е и мотото на нашата Асоциация – защото ние уважаваме миналото, но гледаме напред в бъдещето. Надявам се, че съвместната ни работа през тези три дни ще бъде ползотворна за всички нас, за да допринесем за развитието на науката и медицината!”

Събитието бе почетено със специални поздравителни адреси от Посланика на Израел в България, Негово Превъзходителство Йорам Елрон, кмета на Община Стара Загора, г-н Живко Тодоров, кмета на Варна, ръководствата на Пловдивския и Варненския медицински университети и други представители на научните среди.

Началото на работната програма бе дадено от проф. Лилия Пекова от Тракийски университет, която представи доклада „Разпространението на Covid-19 сред ХИВ позитивни пациенти от Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ в Стара Загора“. Изложението предизвика интерес и уточняващи въпроси от аудиторията, на които проф. Пекова с готовност отговори. Програмата продължава с различни тематични панели, които са посветени на разнообразните научни области, обхванати в рамките на конференцията.