Свалиха изложбата „Другият натюрморт“, дни след откриването ѝ в Габрово

Изложбата „Другият натюрморт“ с творби от фонда на художествената галерия в Казанлък бе свалена четири дни след откриването й – на 14 октомври в галерия „Христо Цокев“, Габрово.

Изложбата беше реализирана по покана на директора на галерията в Габрово Евгени Недев и според договора на институцията с екипа на художествената галерия в Казанлък експозицията трябваше да гостува до 9 ноември.

Директорът на ХГ -Казанлък д-р Пламен Петров сподели, че изложбата „Другият натюрморт“ е част от проекта „Раз(говори)“, с който екипът на културния институт се стреми да повдигне важни за обществото въпроси чрез поредица от пътуващи изложби. Редом с творбите на видни автори, кураторите Албена Димитрова и д-р Милен Алагенски са разположили и няколко цитата от новинарски емисии от последните години, които съобщават за малтретирани и намерени брутално убити голи жени.

Мотивът на габровската галерия за свалянето на експозицията гласи, че причината за това са “непредвидени промени в събитийния календар – предстоящи посещения на деца от началната образователна степен”.

Според д-р Пламен Петров този жест от страна на галерия „Христо Цокев“ е „отвъд всякаква музейна практика и противно на сключения между двете засегнати институции договор”.