7 дълги уикенда през 2023 година

7 по-дълги уикенда ще имаме през 2023 г. Това показва актуалният календар на официалните празници през 2023 г. Ще почиваме 117 дни – също както и тази година, а ще работим – 248.

Първият официален празник е 1 януари 2022 г. – Нова година. Тъй като той се пада в неделя, 2 януари – понеделник, също ще е почивен, т.е. ще имаме три почивни дни накуп. Според Кодекса на труда когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

Следващият официален празник е 3 март – Денят на Освобождението на България от османско робство. Той се пада в петък, т.е. отново получаваме 3-дневен уикенд.

Великден догодина ще е на 16 април, неделя. По традиция тогава се почива и на Разпети петък, и в понеделник, така че в този период ще имаме 4 почивни дни – от 14 април (петък) до 17 април (понеделник) включително.

Денят на труда – 1 май 2023 г. – е понеделник, като заедно с уикенда (29 и 30 април) почивните дни стават 3. По същия начин ще почиваме три дни и около Гергьовден – на 6 май, който е в събота, но на практика ще си го “вземем” като почивен на 8 май, понеделник. През май месец ще почиваме и на 24 май – Денят на славянската писменост, който се пада в сряда.

6 септември – денят на Съединението, също се пада в сряда, който е почивен ден. Денят на независимостта – 22 септември – пък ще е в петък, когато заедно с уикенда отново се събират 3 почивни дни.

Най-дълго ще почиваме около Коледа – тогава неработни ще са дните от 24 декември, неделя, до 27 декември, сряда, включително.

При учениците няма големи промени във ваканциите с изключение на междусрочната, която вече няма да е 1 ден, а 5 дни – от 1 до 5 февруари 2023 г. включително. Есенната им ваканция тази година сега предстои от 29 октомври до 1 ноември т.г. включително. По Коледа те ще почиват от 24 декември до 2 януари включително, а не до 3 януари, както бе т.г. Пролетната ваканция си остава 10 дни, но вместо традиционно от 1 април, догодина ще започне на 8 април и ще продължи до 17 април включително.