Емблематична улица в Стара Загора запазва облика си

След среща на представители на Творческия колектив “На улицата” с кмета Живко Тодоров, в която участва и арх. Младен Иванов – главен архитект на града, беше постигнато съгласие, че в отсечката на прословутата улица “Св. Княз Борис”, между “Цар Иван Шишман” и “Руски”, платното да бъде изпълнено отново изцяло с павета – а не с асфалт (както беше предвидено в текущия проект).

Обсъжда се павиране и на съседни улици – за създаване на нова атмосфера на мястото. И в останалите части на улицата паважът частично са запазва – както предвижда досегашният проект.

Това е конкретен резултат от срещата – по предложение на кмета Тодоров. По негова идея се предвиждат и артистични градоустройствени намеси в зоната на Пазара и по улица “Сава Силов”. Предвижда се засаждане на нови дървета от вида на рожковите – които придаваха на улицата неповторим вид, но бяха отсечени заради лошо състояние.

До това решение се стигна, след като в града имаше оригинални форми на протест по повод премахването на паважа и дърветата.

Парти за сбогуване с паветата – така бяха кръстили протеста си старозагорци. На пясъка в ремонтирания участък се появи и импровизиран плаж с шезлонги, а още преди това отстранените павета се бяха сдобили с очи и надпис “накъде”. Преди това пък имаше маратон на четене.

Междувременно, отсечени дървета бяха превърнати от граждани в нетрадиционни саксии за цветя, а една сутрин дънерите осъмнаха с гравирани стихове на старозагорски поети.