По традиция, богата фолклорна програма ще допринесе за настроението в най-голямото село в община Стара Загора, включвайки състави и самодейни групи от цялата страна.

„Предизвикателството Шекспир“ е темата на VІІ Национален театрален уъркшоп на аматьорските трупи „Репетиции при отворени врати“, на който Стара Загора ще бъде домакин от 4 до 6 ноември 2022 г.

Организатори на проявата са Община Стара Загора и Народно читалище „Родина-1860“ със съдействието на Държавна опера и РИМ Стара Загора.

Идеята за инициативата, още от първото издание, е на обичания старозагорски актьор и режисьор Христофор Недков, ръководител на Младежка театрална студия „Сцена 99“ при читалището.

Тази година среща в града ни ще си дадат общо над 10 студии – 7 формации от страната – Бургас, Габрово, Шумен, Сливен, Разград, Перник, Враца и няколко от Стара Загора, сред които МТС „Сцена 99“, Театрална студия „Фантазио“, Театралната студия на актьора Иван Калошев и други.

Цялостната идея, визия, организация и реализация на уъркшопа е на актьорския тандем Христофор Недков – Елена Азалова.

Участниците ще работят в смесени групи по емблематични откъси от пиеси на У.Шекспир, като се запознаят със спецификата на Шекспировия стих и изказ, учат сценичен бой с хладно оръжие (шпага и дага), движение, характерна пластика за епохата, класически танц и др., като реализират съвместен спектакъл-пърформанс на 5 ноември от 19.00 часа в залата на НЧ „Родина“.

На уъркшопа младите театрали ще имат възможност да се учат от специалистите Димитър Стефанов, Веселин Добрев, Ромина Славова, Христофор Недков.

Ето и кратки визитки на творците:

Доц. Димитър Стефанов, роден през 1984 в София. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 2008 с „Актьорско майсторство за куклен театър“, магистратура в ЮЗУ по театрална режисура през 2012, докторант в катедра „Актьорско майсторство и режисура за куклен театър“ от 2018 в НАТФИЗ, асистент по актьорско майсторство за куклен театър в НАТФИЗ от 2014 до днес. Режисьор на 20 постановки, сред които “Разкази от бъчвата”, “Живак”, “Развратникът”, “Сън в лятна нощ”, “Бурята”, актьор в спектаклите “Бременските музиканти”, “Новите дрехи на царя”, “Писмо до дядо Коледа”.

 

Веселин Добрев е инструктор по фехтовка и председател на Управителния съвет на „Фехтовален клуб Железник“. Провежда подготовка на състезатели по фехтовка със сабя на деца и подрастващи в град Стара Загора над 10 години. Негови състезатели са носители на призови места от турнири от държавния спортен календар. В тясно сътрудничество с Фехтовална академия „Васил Етрополски“ и Българска федерация по фехтовка е участник в редица обучения, национални и международни прояви в областта на фехтовката.

 

Ромина Славова е примабалерина и репетитор на балета на Държавна опера-Стара Загора. През 2008 година се дипломира в Академията за музикално, танцово изкуство и изобразително изкуство /АМТИИ/ град Пловдив със специалност „Балетно изкуство – Балетна педагогика“. През следващите години завършва магистърските програми „Балетна режисура” и „Арт мениджмънт“ Съчетава успешно изпълнителската си кариера с хореографски опит в различни постановки. През 2021 година е отличена от Министерство на културата с Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

 

Христофор Недков – актьор, режисьор, ръководител на Младежка театрална студия „Сцена 99” от 1999г. до сега. Завършил ВИТИЗ (НАТФИЗ), специалност „Актьорско майсторство“ през 1985г., с над 300 роли в драматични, куклени и оперни спектакли. Снимал в пет сериала и седем игрални филма. Поставял спектакли в ДТ „Гео Милев”, Чирпан, Нова Загора, Гълъбово и МТС „Сцена 99”. Студията участва в множество общоградски и национални събития – Избор на млад кмет, Запалване на Коледната елха, Вечер на музеите, Августиада и др. Редовен участник в седем издания на Международния младежки театрален фестивал „Време”, Враца от 2005г. до сега.

Откриването на VІІ Национален театрален уъркшоп ще е на 4 ноември, петък от 17.00 часа в залата на етаж 2 в Народно читалище “Родина-1860”.

Всички събития в уъркшопа са с вход свободен за публика.

 

ПРОГРАМА

04.11.(петък) – /Зала НЧ „Родина“/

14.00 – Пристигане на участниците.Настаняване.

16.00-17.00 – Организационна среща – запознаване на участниците, обсъждане на темата и работния план.

17.00-21.00 – Официално откриване.

Работно занятие. Водещ Христофор Недков.

За Шекспир – доц.Димитър Стефанов – преподавател в НАТФИЗ. Работно занятие – уточняване на групи, откъси от пиеси – преглед и работа по тях, план за следващите дни.

05.11.(събота)

10.00-13.00 – Работно занятие в две групи. Водещи – Ромина Славова, Христофор Недков, Веселин Добрев

Фоайе на Държавна опера

13.00-14.00 – Обяд. Разходка из Хилядолетна Стара Загора -Регионален исторически музей, Античен форум, Лапидариум

14.00-17.00 – Работно занятие – размяна на групите

Фоайе на Държавна опера

17.00-17.30 – Почивка

17.30.-19.00 – Репетиции на обособените групи, проби по график и техническо подсигуряване – звук, осветление

19.00-21.00 – Импровизиран спектакъл от групите на тема „Шекспир”

Зала НЧ „Родина“, етаж 2

06.11.(неделя)

10.00-13.30.Обсъждане на уъркшопа, предстоящи задачи, изяви и срещи, допълнителни проби – открито за журналисти

Зала НЧ „Родина“, етаж 2

14.00 – Отпътуване на групите.