На Архангеловден отбелязва празник Преславен

Традиционен събор подготвят в старозагорското село Преславен. Поводът е празник на селото – Архангеловден. Празничната програма е пет дни и започва на 8 ноември, от 9.30 часа, с литургия и отбелязване на 135 години от построяването на храм „Св. Архангел Михаил”. От 10.30 часа ще бъдат поставени цветя пред паметника в центъра на селото.

На 9 ноември, от 13.30 часа, в двора на местното читалище „Димитър Наумов” ще бъде дадено началото на спортен празник „Здрави и щастливи” с участието на ОУ „Бойчо Русев”. Ден по-късно, в библиотеката, от 11.00 часа, любителите на словото ще имат възможност да се срещнат с писателя Боян Баев, който ще представи своите романи – „Сайбиевата невеста” и „Последна молитва”.

На 11 ноември, от 17.00 часа, във фоайето на читалището ще бъде открита изложба „Глътка изкуство”. Експозицията е с картини на Виолина Славчева.

Кулминацията на събитията по повод празника на селото ще бъде в събота – 12 ноември. От 11.00 часа, ще започне музикално-хумористичната програма „Богатство”. Сценарист и режисьор е секретарят на НЧ „Димитър Наумов” Стойка Генова. В ролята на Началника на пощата ще се превъплъти Атанас Христов, Пощальонката ще е Ваня Костова, а Селският поп ще бъде изигран от Дончо Балашов. Участие в пъстрата програма ще вземат още Женска певческа група „Росна китка”, Мъжка певческа група „Жътвари”, Фолклорна формация „Ритмика”, Хубавена Пръмова, Мартин Димитров и Вальо Колев. Специално за събора ще гостува в Преславен и Димитър Андонов – Хисарският поп.

Съботният ден ще поднесе на жителите и гостите на селото още изложба „Хайдушко въоръжение” на Патриотичен клуб „Поп Минчо Кънчев”, парад на електрически возила „Удобни и екологични”, както и щанд за детски книжки и приказни герои от захарен памук.