Протест на спешните медици

С включени сирени и светлини на линейките, работещите в Центъра за спешна помощ в Стара Загора също се присъединиха към символичния протест на спешните медици в цялата страна. Исканията са за достойно заплащане, подобряване на условията на труд и липсата на кадри.

Намеренията на работещите в системата на спешните центрове са неделя 13 ноември в 12 ч. на обяд всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, да включва звуков и светлинен сигнал за 3 минути в знак на протест, за да напомнят за дългогодишно трупаните и нерешени проблеми в Спешната помощ.

От октомври до края на тази година работещите в Спешна помощ получават месечно ДМС – лекарите 600 лв., фелдшерите 400 лв., медицинските сестри 300 лв., парамедиците 170 лв., а шофьорите на линейки – 150 лв. Протестиращите настояват тези средства да се запазят и след през 2023 г.

Нужни са и конкретни стъпки за привличане на специалисти в системата на Спешната помощ, както и подобряване на условията на работа. В писмо до медиите спешните медици посочват, че всекидневно ще напомнят, че спешните центрове са част от националната сигурност на България.