Избягалият от затвора в Стара Загора – брат на каналджията Масуд от Пловдив

Избягалият от затвора в Стара Загора през миналата седмица се оказа брат на сириеца Масуд от Пловдив, въртял мощен канал за трафик на мигранти и свързан с трагедията с двамата полицаи в Бургас. На 4 ноември заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова даде подробности за бягството и назова избягалия като Абдо. Оказа се, че роднинската връзка е факт и че двамата са братя.

Беглецът е роден през 1991 година в Сирия, със статут на бежанец, пребивава в България от 2018 година. Той се е отклонил и не се е върнал от работен обект. Избягалият е осъден през 2021 година за това, че е склонил трето лице да извърши грабеж на сумата от 1440 лева на година и половина “лишаване от свобода”. Пребивавал е в затворническо общежитие и е работил доброволно на обект, който е неохраняем”.

Незабавно са уведомени началникът на общежитието, командира, началника на затвора, създадена е съответната организация, започнало е незабавно издирване, създаден е кризисен щаб, уведомени са Главната дирекция „Изпълнение на наказанията”, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи и лицето е обявено за общодържавно издирване.

Откакто пребивава в България, Абдо работил като фризьор и имал фризьорски салон в Харманли. Към момента все още се издирва.

29-годишният Масуд, който е по-малкият от двамата, бе заловен при съвместна спецакция на полицията и прокуратурата в края на септември. Тогава стана ясно, че поръчките за трафик на мигранти идвали от Истанбул, а Масуд организирал перфектно изпълнението им от Пловдив. Парите за свършената работа идвали по банкова сметка на сириеца, който от своя страна плащал на помощниците си по веригата.