И надзирателите в затворите излизат на протест

Синдикатът на служителите в затворите в България ще се включи в протеста на Конфедерацията на труда “Подкрепа” и Конфедерацията на независимите синдикати в България в петък, става известно от писмо на организацията до министъра на правосъдието Крум Зарков.

От Синдиката отново настояват за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г. за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката.

Очакваното от обществото високо професионално ниво в сектор “Сигурност” трябва да бъде мотивирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни-членки на Европейския съюз и от предсказуема система на заплащане, която отразява важността на задачите, които служителите имат, посочват от синдиката в съобщение до медиите.
Членоете му настояват правителството да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г., който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15 на сто. Работещите в затворите призовават министъра на правосъдието да подкрепи исканията им.