Осигуряват незрящите с камери и компютри, с които да четат вестници и етикети

Камера с изкуствен интелект, която чете текстове, ще се дава безплатно на хората с нарушено зрение. Това е едно от 11-те високотехнологични средства, които ще се осигурят с пари от Плана за възстановяване.

OrCam MyEye e иновативната лека камера, която може да се закачи на очила. Чете текст от всякакви повърхности – вестници, книги, менюта, табели, етикети на продукти и екрани. Разпознава лица, продукти, банкноти и дава информация в реално време. Активира се чрез посочване с пръст или докосване на сензорната линия. Тежи 22,5 грама, работи и на тъмно с вградени LED светлини. Устройството e подходящо за всички възрасти и е предназначено за незрящи или хора с частично зрение.

Софтуер за екранни четци, преносим брайлов компютър и дисплей са следващите 3 нови продукта. Това са високотехнологични средства в помощ на хора, които не могат да ползват ръцете си за работа на компютър, имат затруднения в говора, зрителни увреждания и др. Преносимите устройства са създадени за слепи или слепоглухи. Те им позволяват да имат мобилна връзка в училище, на работа, вкъщи и навън. Специални приложения създават гласови или текстови бележки, пускат аудио и др.

Нови технологии са предвидени и за хората с двигателни увреждания. Една от тях е вертикализираща електрическа инвалидна количка. Тя може да изправя всеки човек с натискане само на един бутон от джойстик. Може да се движи и в изправено положение. Другата новост, за която ще може да се кандидатства, е електрически мотор, пригоден да се постави към почти всяка инвалидна количка. Хората с двигателни затруднения може да искат и поставянето на системи за стълби с вграден стол/количка.

Други нови опции са акумулаторни устройства за изкачване и сваляне по стълби на инвалидна количка и мобилни устройства за преодоляване на различни неравности. Нервен и мускулен стимулатор за ходене или за ръце също ще се отпуска с пари от плана за възстановяване. Тези устройства изпращат електрически импулси до нервите и се получава мускулна контракция. В новия списък влизат и миоелектрични протези, които се правят по поръчка според конкрeтните нужди на човека.