Автомагистрала “Тракия” е една от най – опасните в Европа

Автомагистрала “Тракия” е една от най – опасните в Европа. Тя е рискова, изключително в някои сектори като този сред Стара Загора и Нова Загора и огромна част от трасето към Пловдив.

“Няма друга автомагистрала в Европейския съюз с такова натоварване и с толкова жертви, колкото има на автомагистрала “Тракия” приблизително на километър”, уточни инж. Богдан Милчев, който е ръководител на Института за пътна безопасност. А тази констатация се базира на данни, които специалистите на института са обобщили.
Според проучването, заплахата и високият риск от пътен травматизъм на “Тракия” се приближава като коефициент до този на първокласната пътна мрежа в страната. Средно към 30 души годишно загиват на аутобана. В същото време в Европа, по данни на Евростат, автомагистралите са най-безопасните пътища, с минимум произшествия и смъртни случаи по тях.

Част от причините за този пътен травматизъм са цялостната липса на надзор за съблюдаване на разпоредбите на пътя. Липса на надзор и върху качеството на строителство, а и поддръжката, което води до недопустимо качество на настилката. Други са рисковото каране и неравности по пътното платно.

Многото произшествия се дължат и на огромната натовареност на автомагистралата. Нарушаването на закона по автомагистралата сега е на практика безнаказано. По нея има единствено три камери за превишена скорост, в случай че те изобщо работят. “Тракия” преминава през териториите на шест области, където за нея отговарят различни районни дирекции на вътрешните работи.

Най-често на автомагистралата да има полицейско наличие, хората знаят за него. Патрулите постоянно са на три едни и същи места, а който не ги знае, може да разбере за тях през Waze и други сходни приложения.