Гранитският дъб съхне

Най-старото живо дърво в Европа – летният дъб в село Гранит, община Братя Даскалови, бавно изгнива. От над 50 години насам, дъбът съхне и днес е останал жив само един негов клон.

Гранитският дъб е най-старото дърво в България. То е от вида летен дъб и се намира в село Гранит, област Стара Загора. Короната му се простира на 1017 кв. м, обиколката на ствола е 7,45м, а височината е 23,40м. Предполага се, че дъбът е засаден в периода 334-335 г. (336 години преди създаването на българската държава), а днес възрастта му достига приблизително 1680 години, което е потвърдено от експерти. Още през 1967 г. дълголетният дъб е взет под държавна защита със заповед на Министерството на горите и горската промишленост.

Дървото-паметник е свидетел на 17-вековна история и без съмнение може да се нареди сред най-старите в Европа. Но дали собствената му история не е към своя край? През последните 20 години 70% от дървесината вече е станала мъртва материя. Ако тенденцията на умиране продължи, новото поколение българи едва ли ще види този могъщ дъб. Останките от живите клони в момента се поддържат от стоманена конструкция.

Твърде възможно е през Средновековието дъбът да е бил на особена почит от местното население, местността около дървото да е била свещено място, траките да са извършвали религиозните си действия. Според древните вярвания на племената, населявали днешна България, старото дърво се е възприемало като стопанин, прародител на местността. Местните също тачат това вековно дърво. Те събират жълъди, засаждат ги на своите парцели, за да отгледат потомците на гиганта. Ситуацията обаче остава парадоксална – досега уникалният дъб не е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.