Нивото на бедност в област Стара Загора се повишава

Заплатите и доходите в област Стара Загора продължават да нарастват, но нивото на бедност се повишава.Това сочи изследването на Института за пазарна икономика – „Регионални профили: показатели за развитие” .То предоставя обхватна информация за развитието на областите в страната. Чрез изготвянето на отделни профили за всяка област и допълването им с тематични анализи, изданието описва както икономическите, така и социалните аспекти на живота в регионите.

Заетостта в област Стара Загора намалява, а безработицата се увеличава, но и двата коефициента са по-благоприятни от средните за страната. В региона има сравнително малък брой предприятия, но произведената продукция е относително висока. Делът на пътната настилка в добро състояние изостава от средния за страната. Стара Загора запазва сравнително ниски размери на местните данъци. Самооценките на местните администрации за развитието на електронното правителство и предоставянето на административни услуги на „едно гише” са слаби.

В унисон с тенденцията на национално ниво естественият прираст в областта се влошава през последните години. Дяловете на второгодниците и на напусналите основното и средното образование остават значително по-големи от средните за страната. Достъпът до лекари е сравнително добър. Броят на леглата в многопрофилните болници намалява. Правораздаването е сравнително бързо. Емисиите на въглероден диоксид в атмосферата и делът на нарушената територия са изключително високи. Стара Загора е сред областите с най-интензивен културен живот.