Нови случаи на телефонни измами

Регистрирани са нови случаи на телефонни измами на територията на различни области в страната. От МВР апелират за повишено внимание от страна на гражданите, както и за незабавно уведомяване и търсене на съдействие от органите на реда. Телефонните измамници са изключително изобретателни.

Освен старите схеми, прилагани през годините – за пострадал близък и нужда от  спешна медицинска помощ, за оказване на съдействие на полицейските органи и т.н., се използват и нови методи за въвеждане в заблуждение на потърпевшите. От МВР уверяват , че служителите на реда никога и по никакъв повод не търсят граждани по телефона с настояване за даване на пари.

Обект на измамниците са основно възрастни хора, възползвайки се от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Измамниците се представят за различни хора, но винаги искат спешно пари.

Те ангажират вниманието на своите жертви и задържат телефона отворен до осъществяване на престъпното деяние.

Съвети към гражданите:

1. По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н.
2. Предупредете възрастни Ваши близки, да не се доверяват на непознати хора
3. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона
4. Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция
5. Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането
6. В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати – например рождена дата, населено място и т.н.
7. Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител на полицията или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н,
8. Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или потърсете помощ в местното Районно управление