Нуждите от дърва за огрев са 3 пъти повече тази година

Нуждите от дърва за огрев са 3 пъти повече тази година. В последните три месеца се наблюдава рекорден добив. Към момента заявените количества по списъците, които се изготвят от кметовете на населените места, за доставка на хората са 135% в сравнение със същия период на миналата година.

Очакванията са до края на 2022 г. те да достигнат 150 на сто спрямо предходната година. Прогнозите са общо добитите и доставени дърва за огрев от държавните горски предприятия да достигнат близо 1,5 млн. кубични метра.

Една от причините за повишеното търсене са високите цени на енергоносителите, като най-евтиният начин за отопление в момента остават дървата. Според земеделският министър има и дефицит на дървесина, защото един от най-големите износители е Русия, а сега предприятията там не работят, на пазара липсват и въглища. Освен това тази година се наблюдава и презапасяване.

„Ще направим каквото трябва, хората да са спокойни за доставките на дърва, ние сме отговорни пред тях и няма да ги оставим на студено”, подчерта министър Гечев. И допълни, че има отделни места, при които все още се отчитат проблеми, но се работи те да бъдат преодолени. „Имаме различни мерки и в срок до един месец, липсите ще бъдат наваксани”, разясни още той. Министърът посочи, че в момента добивите се извършват спрямо търгове, които са проведени през миналата година. Той счита, че част от проблемите, които има сега се дължат и на неправилно планиране.

Агроминистърът поясни, че в момента доставените от държавните предприятия дърва са на 90% от заявените, като преди 3 месеца те са били около 30-35%. Той увери, че системата в горите работи добре и хората трябва да знаят това.

В Югоизточно държавно предприятие са планирани 267 хил. кубични метра”, информира директорът инж. Димчо Радев и уточни, че тенденцията е за ръст от 30%. Той обясни, че се идентифицира забавяне в две общини, към които се доставя около 1/3 от общо планираните. И увери, че се създава организация, така че всички хора да получат необходимите количества.