ПМГ “Гео Милев” ще получи нов химн

Шест училища в България ще получат нови химни. Едно от тях е профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев” в Стара Загора.

Това съобщават от сдружението на автори и композитори, които за втора поредна година реализират намерението си техните членове да създават химни за българските училища.

Този път са обхванати образователни заведения извън столицата и са привлечени дарители. Първият дарител в рамките на кампанията е голяма банка , която дарява химн на училището от община Стара Загора.Математическата гимназия е избрана сред близо 30 български училища, кандидатствали за грант в размер на 7000 лева, с който да обезпечат процеса по създаване на новия си химн.

При определянето им водещ критерий за композиторите е бил потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници.
На 18 ноември 2022 г. предстои стартът на конкурс за творчески екипи, които ще кандидатстват за създаване на химн на всяко едно от училищата. Те ще представят своите предложения под формата на демо запис на музиката и проект на текст, а училищата ще изберат този, който в най-голяма степен се доближава до тяхната идентичност.
Инициативата предвижда още организиране на ученици, инструментални и вокални състави за изпълнението на химните, звукозаписите им, както и видеоклипове към всеки тях, реализирани от студенти на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” – партньор на инициативата.

След като бъдат създадени, химните ще бъдат представени в рамките на празничен концерт в края на учебната 2022/2023 година с участието на Оркестъра на Националното музикално училище „Любомир Пипков” и Младежка филхармония „София”.