Нови знаци за подобряване на пътната безопасност

Предлагат се нови знаци от група „Г”: „Край на задължителен път само за велосипедисти”, „Край на задължителен път само за пешеходци” и „Край на задължителен път само за пешеходци и велосипедисти с указано място на движение”.

Нови пътни табели ще има и в група „Д” – „Начало и край на платена зона”. Въвежда се нов знак – „Изкуствена неравност”, който ще указва точното местоположение на изкуствената неравност на платното за движение. С нови указателни табели „Споделена зона за движение с ограничение на скоростта” и „Край на споделена зона за движение с ограничение на скоростта”, ще се обозначава начало и край на зона, която в цялата си широчина е споделена от указаните участници в движението. Предлага се и знак – „Паркирай и пътувай”, който ще сигнализира местата, в които може да се паркира и премине към линиите на обществения транспорт.

Въвеждат се нови пътни знаци и от група „Ж” – „Номер на велосипеден маршрут по международната и националната класификация” , които ще се използват за обозначаване на номера на велосипедни маршрути, включени в туристически и велосипедни карти за популяризиране на велосипедния и алтернативния туризъм.

Наредбата предвижда и промяна във визуализацията на някои информационни табели. Така например се определя нова визуализация на пътен знак Д20 „Платен паркинг”, който ще показва начина на плащане и времетраенето, в което паркирането е платено.

Определят се и пътни знаци, които се използват за сигнализиране на пътен участък, в който се движат водачи на индивидуално електрическо превозно средство.