Заповядайте на днешните събития от програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство!

21 ноември /понеделник/

Опера Фоайе

18.00 откриване на изложба

50 ГОДИНИ СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ

Ретроспективна изложба

Изложбата е създадена от Къща-музей „Панчо Владигеров“ и Международен фестивал „Софийски музикални седмици“. С фотоси се проследява историята на първия столичен фестивал „Софийски музикални седмици“. Неговите създатели и ръководители, в лицето на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Богомил Стършенов и Петър Ступел създават благоприятни условия за среща с изкуството на водещи творци и изпълнители от цял свят. Фестивалната програма събира млади таланти, популяризира ново българско творчество, премиери и вдъхновява музиканти за общи идеи и проекти.

Начало: 19.00

Край: 20.30

Сцена Опера Концерт

60 ГОДИНИ СОФИЙСКИ СОЛИСТИ

Диригент Георги Патриков

Солист: Симона Кодева /сопран/

Програма:

Бенджамин Бритън – „Илюминации“ оп. 18

Антонин Дворжак – Серенада за струнни оп. 22

Първата репетиция на знаменития ансамбъл е през м. ноември 1961 г., а пет месеца по-късно с огромен успех е изнесен и първият концерт на музикантите в зала „България”, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. Следващите концерти са дирижирани от Добрин Петков, Константин Илиев и, разбира се, Васил Казанджиев, който ръководи състава 16 години. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича “Софийски камерен оркестър”, а по-късно е назован от своите основатели “Софийски солисти”, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и записва за известни грамофонни фирми разнообразен репертоар. От 1978 ансамбълът е под ръководството на Емил Табаков, от 1988 г. насам камерният ансамбъл “Софийски солисти” е ръководен неизменно от Пламен Джуров.

 

“Софийски солисти” са своеобразна лаборатория за изпълнения и пропаганда на съвременна българска и чуждестранна музика. Ансамбълът многократно прави интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много български произведения на автори като Панчо Владигеров, Марин Големинов, Лазар Николов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Александър Райчев, Емил Табаков и др. От 2009 г. по инициатива на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите издания досега са участвали над 240 композитори от повече от 45 страни. Записите на „Софийски солисти” в над 60 грамофонни плочи и над 30 компактдиска се продават главно зад граница, а в България остават стотици записи във фонда на БНР и БНТ. Активна е дейността на „солистите” в работата с млади музиканти и провеждането на образователни концерти.

Изкуството на “Солистите” е познато зад граница, те радушно са посрещани и ценени в Европа, САЩ, Канада и Япония. В историята им има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели. Има и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, през Хаваите, Русия и обратно в София. Но, където и да са по света, те винаги се завръщат в родината, при своята българска публика. „Софийски солисти” са носители на всички български награди и няколко международни отличия.

Георги Патриков завършва Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при професорите Васил Казанджиев, Крум Максимов и Пламен Джуров. Посещава майсторски класове при Йорма Панула, Алън Хезълдайн и др. Лауреат на конкурса „Генадий Рождественски“ /2006/. Работи като диригент в Държавна филхармония – Шумен /2006-2008/, Плевенска филхармония /2008/ и като асистент на проф. Пламен Джуров. От 2017 г. ръководи клас по оперно – симфонично дирижиране към Национална музикална академия „Проф.Панчо Владигеров”. Гостува на „Софийски музикални седмици”, „Пианисимо”, „Европейски музикален фестивал”, „Аполония” и др. Реализира записи на творби от български композитори за фонда на БНР.

Симона Кодева завършва Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров“- София, магистърска степен; специалност “Класическо пеене” в класа на проф. Благовеста Карнобатлова – Добрева. През 2003 г. специализира в лятната международна академия Прага – Виена – Будапеща в класа на проф. Надежда Книпова, а през октомври 2004 г. специализира в Академията за млади оперни певци “Борис Христов“ в Рим при Мирела Паруто. Носител е на награди от г. – Академичен конкурс“ Парашкев Хаджиев“/2002/ – София, г. – Академичен конкурс „Любомир Пипков“ /2004/, Национален конкурс „Христо Бръмбаров“/2005/ – София, Международен конкурс за Германска и Австрийска музика /2008/ – Бургас, Национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“/2009/ – Плевен. През 2006 г. дебютира на сцената на Софийската Национална Опера в ролята на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ на В.А.Моцарт. Репертоарът й включва редица роли от оперни и оперетни заглавия от Моцарт, Росини, Доницети, Делиб, Верди, Пучини, Офенбах, Й.Щраус, Калман, Лехар и Парашкев Хаджиев. Гастролирала е в Република Корея, Австрия, Германия, Италия, Франция, Белгия, Норвегия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

 

Бритън създава цикъла „Илюминации“ по поеми на Артюр Рембо. Това е първият от песенните му цикли, който печели широка популярност. Биографът на Бритън Дейвид Матюс коментира, че творбата е „толкова по-чувствена, когато се пее от сопрановия глас, за който са замислени песните“. Първото представяне на цикъла е дадено на 30 януари 1940 г. в Лондон Творбата започва с едно изречение (взето от стихотворението „Парад“) („ Само аз имам ключа към този дивашки парад „). Изглежда, че Бритън приема, че това означава, че само художникът, наблюдавайки света с откъснатост, може да осмисли„ дивия парад „, който е човешкият живот.

Вход: 20 лв.

 

След 18.00 ч. са отворени за посещение изложбите:

МИЧО ДИМИТРОВ  живопис

МОЯТА КУКЛА – МОЯТ ПРИКАЗЕН СВЯТ