Запазва ли се директният бърз влак през Казанлък за Пловдив?

Още няма яснота дали директният бърз влак през Казанлък – Пловдив и обратно ще продължи да функционира и догодина.  От публикувания в официалния сайт на БДЖ първоначален проект на разписанието за 2023 година, беше посочено, че влакът се спира от следващата догодина.

От страна на Община Казанлък бе изпратено становище до Областния управител на Стара Загора Иван Чолаков, за разглеждане проектен вариант на Графика за движение на влаковете за периода от 11.12.2022 г. до 09.12.2023 г., което бе представено на обществено обсъждане в Пловдив.

Към момента все още очаква да пристигне официална информация дали удобната за казанлъчани услуга ще продължи да се предлага.

Припомняме, че от края на 2021 г., когато и железопътната гара в Казанлък навърши 100 години от своето откриване, държавните железници пуснаха два нови влака – единият сутрин от Горна Оряховица през, Казанлък до Пловдив и обратно по същия маршрут от Пловдив в 16:25 часа следобед през Казанлък за Горна Оряховица. Всяка сутрин този влак спира в Казанлък в 09:29 ч. и се връща вечер в 18:45 ч.

Статистиката посочва, че от 2001 година до сега, 50% от влаковете минаващи през гара Казанлък от различни точки в България са били спряни.

Казанлъчани изразяват надежда влака за Пловдив да бъде запазен, защото пътникопотокът се увеличава все повече, а това е единствения удобен превоз сутринта от града на розите до града на тепетата.