Празник на ореха

За 5-ти път, китното старозагорско село Оряховица организира „Празник на ореха”.  Събитието цели да популяризира ореха, начините му на отглеждане и чрез среща между хората да се възстановят свързаните с него забравени традиции.

Защо, как и кога точно селото е получило името Оряховица, не е известно. Вероятно от дивите орехи, които растат там.

Орехът, това достолепно дърво, от десетилетия е в бита на жителите на населеното място. То неизменно присъства и на трапезата им. Традиционен за Оряховица се е превърнал обредния орехов хляб. Той се приготвя с много любов.

Орехите осигуряват здравословни мазнини, фибри, витамини и минерали – и това са само част от полезните им свойнства за нашето здраве.

Независимо кои ползи на орехите върху здравето Ви допадат най-много, помнете, че тези ядки трябва да са неразделна част от всекидневното хранене или диетата Ви. Има много начини да им се насладите – като леко хапване между основните хранения, допълнение към салати, в леки десерти и др.

И още нещо – въпреки че са изключително здравословни, орехите са доста калорични ядки. Ето защо е препоръчително да не прекалявате с консумацията им. Помнете, че 5 ореха на ден са достатъчни, за да бъдете в перфектно здраве!