Две сестри след решен проблем с катаракта в МЦ „Верея“: Доверихме се и сме благодарни за работата и отношението

Росица Трендафилова и Катя Сивева са сестри, родом от Стара Загора, които животът е изпратил съответно в Сливен и София. Но отново Градът на липите ги събира за решаването на сходен проблем – замъгляване на лещата, т. нар. перде или катаракта. И при двете е необходима операция. И двете се доверяват на Медицински център „Верея“ в Стара Загора.
Росица споделя, че все е отлагала – „Ха, другата седмица, ха – другия месец!“ Сестра й, обаче, след рутинен преглед при личния лекар е изпратена на офталмолог, който заключава, че увеличаването на диоптрите вече няма да помогне, тъй като установява перде и на двете очи. „Още тогава ме посъветваха да направя операция, тъй като на практика лечение няма – нито капки, нито хапчета… нищо. Въпреки това, понеже беше в начален стадий, лекарката ми изписа капки, за да задържи пердето. Слагах ги цяла година, но когато отидох на нов преглед, се оказа, че няма резултат. Пречеше ми да гледам телевизия, при домакинската работа. Трия, трия кухненския плот, и като сложа очилата – почвам наново“, спомня си Катя.
Росица изпитвала дискомфорт месеци наред, най-вече при четене: „Вече съм пенсионер, но имам диплома химик-инженер и не искам да изоставам, нужно е да сме информирани и това ни задължава постоянно да четем, а аз чувствах голямо затруднение около 8 месеца. В един момент реших, че трябва да открия подходящ медицински център“, разказва дамата, която започва внимателно проучване на редица медицински очни центрове. Стигайки обаче до МЦ „Верея“, изследването приключва – „За мен бяха достатъчни десетките позитивни отзиви в социалните мрежи от пациенти, както за апаратурата, така и за отношението. Като добавим и авторитета на доц. Джелебов, изборът се оказа лесен. Със сестра ми нямахме колебания“.
Първият преглед за Росица и Катя е на 25 юли. Изследванията на ретината и очните дъна, скенерът, „Таблицата на Сивцев“ или познатият тест с букви и цифри продължават около два часа, след което диагнозата „катаракта“ се потвърждава – „Тогава отидохме при доцента, за да обобщи данните, и останахме изключително впечатлени от начина му на общуване – спокойно, благо. Даже се шегувахме, че им блазе вкъщи такъв мъж да имат“.
Операциите са насрочени през седмица в средата на август. Сестрите са пожелали да има дистанция във времето, за да могат да си помагат.
„Първа бях аз – посочва Росица. – Най-напред ме облякоха с техни антисептични дрехи, след това анестезиологът ми премери кръвното, дадоха ми таблетка за успокоение и след това започна поставянето на капки, за да се разшири зеницата. Сложиха упойката“. Жената е категорична, че не е изпитала никаква болка и интервенцията е преминала успешно – точно според очакванията й – с ултразвук е изсмукана нейната естествена леща и е поставена тази, която е избрана за най-подходяща, под вещите съвети на сътрудника на доц. Джелебов – Жулиен Чолаков. „На четвъртия ден като дете се зарадвах. Виждах много добре – с усмивка си припомня Росица и съветва – Винаги да действат в началото – никакво отлагане, защото колкото се отлага, става по-трудно, по-неприятно и по-продължително. Видиш ли проблема, на часа да се взимат мерки!“
И двете дами продължават да четат книги и статии, гледат телевизия, решават кръстословици и се отдават на всички свои хобита с ясен поглед… и кухненският плот е чист след само едно избърсване.


Медицински център “Верея” се намира в Стара Загора на ул. “Кенали”№4. тел.: 042937301 и 042601460.