Ефективно наказание за рецидивист, извършил грабеж от жена

Ефективно наказание от пет години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален „строг“ режим получи  И. И. след като Окръжен съд – Стара Загора одобри споразумение, сключено между него, Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника му.

Пред съда обвиняемият се признава за виновен в това, че на 27.11.2021 г. в гр.Раднево, област Стара Загора, е отнел чужди движими вещи – парична сумата, дамска чанта, портмоне, мобилен телефон, калъф за мобилен телефон, калъф за очила, диоптрични очила, прожектор и несесер, всичко на обща стойност 341,92 лева, от владението на жена, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с многостепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепномозъчна травма, като деянието представлява опасен рецидив.

От наложеното наказание ще бъде приспаднато времето, през което И. И. е бил с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Пред Окръжен съд – Стара Загора обвиняемият заяви, че разбира обвинението, признава се за виновен, че е съгласен с последиците от споразумението, както и че доброволно е  подписал същото и се отказва от съдебно разглеждане на делото по общия ред.

Пострадалата работила в павилион за продажба на цигари и захарни изделия. В деня на инцидента била втора смяна на работа и след 21.30 часа се отправила към дома си. По пътя била настигната и нападната от обвиняемия – със сила я съборил на земята и издърпал дамската й чанта.

Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда.