След бум в добива на въглища – “Мини Марица-изток” отчете печалба 61.4 млн. лв.

Държавните “Мини Марица-изток” са поредното държавно енергийно дружество, което отчита огромна печалба за деветмесечието и записва своеобразен рекорд спрямо показателите си от миналата година, съобщава capital.bg. Компанията, чиито лигнитни въглища са предназначени за централите от комплекса “Марица-изток”, отчита печалба 61.4 млн. лв. на фона на едва 9.6 млн. лв. за същия период на 2021 г.

Финансовият отчет на дружеството показва значително увеличение и на общите приходи. За деветте месеца на годината те са нараснали с 55.7% до 633.4 млн. лв. (при 406.6 млн. лв. година по-рано). Само от продажба на въглища в дружеството са влезли 511.3 млн. лв. при 319.9 млн. лв. за същия период на м.г., което е увеличение с 59.8%, показва още финансовият отчет.

В същото време към края на третото тримесечие “Мини Марица-изток” няма просрочени задължения. Отделно – с 44% до 572 млн. лв. (при 397 за същия период на м.г.) са увеличени и разходите на дружеството, в което са включени електроенергия, суровини, материали, горива, заплати и др. Това обаче е съвсем нормално на фона на увеличения обем работа, който бе отчетен още през полугодието, когато заради големия ръст в добива мините отчетоха печалба 39 млн. лева.

От отчета става ясно още, че през въпросните 9 месеца на тази година са били добити над 25 хил. тона въглища, което е с 8 хил. тона повече от същия период на миналата година. Разделено на броя служители, това прави по 3708 тона на човек. За сравнение – през миналата година натоварването на миньорите е било 2494 т, което означава, че има ръст с почти 50% в производството на база човек от персонала.

Към 30 септември 2022 г. в “Мини Марица-изток” са работили общо 6732 души, като изплатените средства за заплати са общо над 157 млн. лв. Или средно по 2590 лв. на месец.

Тези добри резултати са свързани именно с по-големия добив на въглища заради увеличеното производство на ток в топлоелектрическите централи в Маришкия басейн и най-вече ТЕЦ “Марица-изток 2”, която работи с двойно по-голяма мощност спрямо миналата година и регистрира печалба 762 млн. лв. за деветте месеца на 2022 г. при загуба 182.1 млн. лв. за същия период на 2021 г.

До съвсем неотдавна въглищната централа работеше с около една четвърт от капацитета си и дори по-малко, тъй като произвежданият от нея ток бе скъп (но въпреки това “пращан” на регулирания пазар, където цената се плаща от домакинствата) и на практика непродаваем. След скока на цените на борсовия ток обаче тя изведнъж се върна в играта и ако нивата се задържат високи, дори е възможно печалбата й да стигне 1 млрд. лв. в края на годината.