Прясното мляко в България драстично намалява

Фермерите у нас масово отказват да отглеждат животни за мляко – особено крави. Негативната тенденция вече дава резултат – от няколко месеца и особено с настъпването на есента прясното мляко в България драстично намалява. Това се е случвало и в предишни години през есенните месеци, но този път производителите на млечни продукти са изправени пред почти пълната липса не само на краве мляко, но също и овче и козе.

По данни на земеделското министерство от април, когато у нас са произведени 62 хиляди тона краве мляко, до септември, когато количеството е вече 52 хиляди тона, има непрекъснато намаление. Спадът за тези месеци е с 16% и според прогнозите в бранша суровината ще продължи да липсва още повече, защото има процес по масово отказване на фермерите от това да отглеждат животни за мляко, особено крави.

Според Асоциацията на млекопреработвателите в момента, фермерите масово колят крави и овце, защото не издържат икономически.

Подпомагането за селекционни животни в предходния програмен период беше 600 евро годишно за крава, но в новия са заложени 200 евро на животно годишно и това гарантира още повече откази.

Проблемът далеч не е само в субсидиите, защото фуражите поскъпнаха с около 100% в сравнение с миналата година по това време. Дори онези, които имат възможност сами да си произвеждат фуражи, усещат натиск, защото торовете също са поскъпнали, а ако не торят, добивите са по-малки.

През лятото, когато могат да се ползват пасища, също има проблеми, тъй като у нас от години не се решава въпросът с ползването на общинските пасища.

Единият изход за някои производители е да поръчват определени количества млечни продукти за производство навън. Това се прави от години в такива периоди, в които млякото у нас намалява, но този път тенденцията се е засилила.

Обикновено се поръчва производство на родни млечни продукти в Полша, по-рядко в Румъния и доскоро се е правело с местно мляко.

Напоследък обаче има дефицит в почти цяла Европа и продуктите се приготвят с мляко, откъдето се намери.

През август и септември родните производители са внесли известни количества от Унгария, но и там вече свършило.

Сърбия наложи забрана за износ на прясно мляко по същата причина – добивът е започнал да намалява. Цената на пастьоризираното прясно мляко по магазините напоследък се доближава до 3,50 лв. за литър, а видовете с по-висока масленост, дори са още по-скъпи.

Много дребни фермери продават млякото си в големите населени места, като спират с колите си между блоковете и сипват продукцията в пластмасови бутилки. Но и това мляко рядко е под 2,50 лв. за литър.

Поскъпването на транспорта и войната в Украйна са нанесли допълнителен удар върху млекопроизводството. Повишените транспортни разходи надуват крайните цени, дори всичко останало да беше останало както преди.