Над 400 мотора и АТВ-та участваха в ендуро състезанието на яз. Копринка

Със зрелищно шоу и много емоции в събота, 19 ноември, завърши поредното издание на отборното ендуро състезание на язовир Копринка. Единствената отборна мото-надпревара ежегодно слага своеобразен край на ендуро сезона. С различна тема всяка година организаторите измислят тематични игри и предизвикателства към състезателите, като тазгодишното издание бе озаглавено „Таласъми по Копринка”.

Домакини и организатори и тази година са момчетата от местния ендуро клуб „Севтополис”.

102 отбора и повече от 400 участника се включиха в състезание тази година. Това е рекорден брой за 14-годишната история на отборната надпревара. Състезателите стартираха с масов старт от местността Плажа. Те бяха разделени в два класа – ендуро мотори и АТВ-та, като трасето на мотористите бе около 80 км., а на АТВ-тата – 65 км.

Състезателите, освен че трябваше да преодолеят дългото и тежко трасе, да преминават през кал, реки и скали, те трябваше да се справят и с допълнителни препятствия, поставени на ключови места по трасето. Преминаване на ръце по въжена стълба, редене на пъзел и логическа задача по математика бяха част от изпитанията, които затрудниха ендурисите. А на финала, във водите на язовир Копринка, ги очакваше понтон, на който състезателите трябваше да качат по един мотор или АТВ, и с дърпане да го прекарат до другия бряг.

Самите понтони бяха осигурени от фирма BulDock, които конструираха препятствията в телевизионното шоу “Игри на волята”.

Всички състезатели се забавляваха изключително много по цялото трасе, но все пак това е надпревара и няма как да не обявим победителите – кои са били най-бързи по трасето, но и най-добри в задачите. Ето и класирането:

При мотористите най-добър бе тимът „The KINGS” в състав Кристиян Петров, Десислав Цеков, Димитър Христов и Иван Пенчев. Те преминаха трасето за време 2:18:19 без наказания, като се справиха успешно с всички препятствия. Втори се класира отборът на „Галусите” в състав Димитър Цветков, Антъни Йовчев, Стоян Христов и Георги Вълчев. „Галусите” преминаха трака за 2:21:27 и също се справиха с всички задачи отлично. Трети финишираха „Кошмара на всички таласъми” в състав Любомир Иванов, Иван Иванов, Иван Стойчев и Красимир Бошнаков. Те се справиха с препятствията и трасето за времето от 2:23:04.

Благодарствен плакет за целия екип на Държавно горско стопанство – Казанлък от организаторите бе връчен на зам. директорът инж. Радослав Проданов, с признателност за подкрепата и сътрудничеството с ендуро клуб „Севтополис”.

Специална награда спечели тимът на единствените ендуро-дами в състезанието „Braaap princesses”. Това са Зорница Тодорова, Мария Луиза Раева, Теована Станчева и Петя Якова.

Отличени бяха и най-смелите малчугани, които също се пребориха с трасето. Това са Александър Пиришанчин, Иван Чакъров и Мартин Ковачев. Те бяха отбор „Костенурките нинджа”.

При АТВ-тата първи стана тимът „Троянски коне”, който бе в състав Тодор Генковски, Боян Генковски, Петко Касабски и Николай Няголов. Те успяха да решат всички задачи отлично и финишираха за време 1:54:25. Втори се класираха „Crazy Goblins”, който бе воден от казанлъчанина Дончо Цанев. Съотборници му бяха Цанко Цанков и Красимир Колев. „Crazy Goblins” щяха да са първи, но ги препъна математическа задача, която им донесе 30 мин. наказателно време, или общо време от 2:06:03. Трети финишираха „Тъпкачите” в състав Иван Иванов, Цветомир Стоянов, Тодор Тодоров, Николай Маринов и Станимир Стоянов. Те завършиха трасето без наказания с време от 2:08:06.

Организаторите на състезанието ще дадат и специална награда от 400лв. за най – добър влог от състезанието. Краен срок за изпращане на видеата е 26 ноември 2022, a победителят ще бъде обявен на 1 декември 2022г.

Източник: kazanlak.com