Проверяват сиренето в магазините

Във връзка с информация за изследвани проби от млечни продукти с наличие на немлечни мазнини и повишено водно съдържание Българска агенция по безопасност на храните извършва ежеседмичен контрол на предлаганите на пазара млечни продукти за нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и за съответствие по физико-химични показатели, съгласно технологична документация на производителя, чрез вземане на проби от търговска мрежа.

Допуска се в обектите за търговия с храни да се предлага сирене с повишено водно съдържание, като същото трябва да бъде предварително поставено от производителя в опаковка, която не може да бъде отстранявана в търговския обект и на етикета да е посочено „саламурено сирене с повишено водно съдържание”. Такова сирене не може да се предлага в насипно състояние на витрина!

За установените несъответствия Агенцията по храните е предприела необходимите действия по компетентност към бизнес операторите, производители на млечни продукти.

При получаване на официален сигнал от браншови и потребителски организации, съдържащи приложени протоколи от изпитване по съответните показатели от акредитирана лаборатория, БАБХ предприема мерки в своята компетентност, включително вземане на проби по официален контрол от цитирания в сигнала продукт. След получаване на резултатите от лабораторния анализ се предприемат административни мерки към оператора, произвеждащ или предлагащ продукта, включително спиране от експлоатация на обекта.Агенцията по храните ще засили официалния мониторинг на предлаганите на пазара млечни продукти чрез увеличаване на броя проби от търговските обекти.