Изследване: ДПС и ГЕРБ увеличават резултата си в рисковите избирателни секции

На парламентарните избори на 2 октомври ДПС и ГЕРБ-СДС увеличават резултатите си в секциите с голям риск от купен и контролиран вот. Това е един от изводите в най-новото изследване по темата на Антикорупционния фонд (АКФ).

По специална методика фондът е установил 1783 секции в риск. Това са секции, в които избирателната активност е необичайно висока в рамките на общината, водещата партия е с нетипично висок резултат, един кандидат е получил необичайно голям брой преференции, избирателната активност е необичайно висока спрямо предишни години, настъпили са резки промени в политическите пристрастия.

Спрямо секциите, които показват девиантно отклонение на тези избори, най-голям дял на рискови гласове за страната държат многомандатните избирателни райони Пазарджик, Благоевград и Стара Загора.

Изследователите коментират, че при ключови политически моменти, гласовете в секции в риск се увеличават. Така например, през април 2021 година, когато залогът за първото място на изборите беше голям, а политическата ситуация даваше по-голяма възможност за сформиране на кабинет около ПП ГЕРБ-СДС, са подадени 98 786 гласа в риск за тях, което е повишение от над 21% спрямо 2017-та година – асиметрично увеличение на фона на загубата на гласове в цялата страна. На парламентарните избори през 2017 г. ГЕРБ-СДС стават лидери с най-висок дял на гласове в рискови секции сред всички партии. Обратно, когато през ноември 2021 г. нямаше възможност за сформиране на кабинет около ГЕРБ-СДС, техните гласове в тези секции намаляват осезаемо, се посочва в доклада.

Според авторите му допълнителен фактор за това е и намалената мотивация на кандидатите за народни представители от всички партии да прибягват до този механизъм, заради вероятния кратък хоризонт на парламента и по-малките възможности за пълноценно възвръщане на инвестицията. На тези избори, когато отново имаше възможност за управление около ГЕРБ-СДС, коалицията регистрира 7% ръст в страната и асиметрично голям ръст в секциите в риск от над 19%. При Движението за права и свободи се наблюдава сходен процес, като при близо 15 % ръст на гласовете в страната, те отбелязват 19% ръст в секциите в
риск – 4 пункта по-сериозна мобилизация, пишат авторите на изследването.

През октомври 2022 г. най-много гласове в риск получава Движението за права и свободи – 88 400 гласа или с 14 хиляди гласа повече спрямо ноември 2021. Това са 41.7% процента от гласове в риск в страната. ГЕРБ-СДС също отбелязва ръст с 8 хиляди гласа в рисковите секции. Това са 49 000 гласа или 23.1% процента от гласовете в риск.