Неправоспособен водач, причинил по непредпазливост смърт на едно лице и средна телесна повреда на друго, ще търпи наказанието си в затвора

Окръжен съд – Стара Загора постанови пъвроинстанционна присъда, с която осъди 31-годишния В. С. на общо наказание в размер на шест години и четири месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим на изтърпяване.

Подсъдимият бе признат за виновен в това, че на 08.10.2020 г. на главен път II-66, при км 117, между селата Плодовитово и Мирово, община Братя Даскалови, област Стара Загора, при управление на лек автомобил, без да има необходимата правоспособност, нарушил правила от Закона за движение по пътищата, в резултат на което, по непредпазливост причинил смъртта на 15-годишно момиче и средна телесна повреда на 65-годишна жена. За това престъпление съдът му наложи наказание в размер на шест години и четири месеца лишаване от свобода.

Другото обвинение, за което В. С. бе признат за виновен, е че на същата дата и място, при управление на лекия автомобил, с който е възникнал пътно транспортното произшествие, си служил с табела с регистрационен номер, издадена за друго моторно превозно средство, за което получи наказание от шест месеца лишаване от свобода.

Съдът приложи законовата разпоредба и за двете деяние определи подсъдимият да търпи едно общо наказание, а именно по-тежкото от тях.

Наказателното производство премина по реда Глава XXVII от НПК – съкратено съдебно следствие, като горепосочените наказания са отмерени след намаляване с една трета на първоначално определените по общите правила. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

В деня на инцидента, в ранния следобед, подсъдимият качил в колата си още четири лица – двама мъже и двете пострадали. Потегляйки към работното им място в с.Плодовитово, В. С. разположил в себе си 4-годишиня си син, независимо, че бил шофьор на автомобила. Валял силен дъжд, пътната настилка била мокра, а видимостта ограничена. Независимо от това той се движил с много висока скорост, несъобразена с пътните условия. С такава скорост преминал покрай пътен патрул от служители на РУ на МВР Чирпан. Полицаите потеглили след него, за да проследят и установят водача на автомобила, но след като ги забелязал, подсъдимият прехвърлил седящото в него дете на возещия се на предната седалка мъж и ускорил допълнително скоростта на движение. Предприел маневра изпреварване, при която настъпил удар с друг лек автомобил, движещ се в насрещното платно. От сблъсъка на двете коли, тази на подсъдимият се преобърнала на отбивка на пътя, а возещите се в нея пътници изпаднали, тъй като нямали поставени предпазни колани.

 

Присъдата е обжалвана и предстои делото да се разгледа пред Апелативен съд – Пловдив.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.