Окръжен съд – Стара Загора потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 33-годишния Г. Ф., обвинен в причиняване на телесна повреда в условията на домашно насилие, закана с убийство и склоняване към проституция

Окръжен съд – Стара Загора потвърди определението на Районен съд – Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 33-годишния Г. Ф., привлечен като обвиняем за това, че:

на 14/15.11.2022 г. в с.Братя Кунчеви, Община Стара Загора, в условията на домашно насилие, причинил на 32-годишна жена лека телесна повреда, изразяваща се в травми на главата, лицето, крайниците и други части на тялото;

на 14/15.11.2022 г. в с.Братя Кунчеви, Община Стара Загора, в условията на домашно насилие, се заканил с убийство на пострадалата и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, както и за това, че през периода от 14.10.2022 г. до 14.11.2022 г. в гр. Стара Загора е склонявал същата жена към проституция, като деянието е извършено с користна цел.

Според Окръжен съд – Стара Загора, районният съд правилно е приел, че са налице всички изискуеми предпоставки на закона за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо обвиняемия. Въззивните магистрати намериха, че са налице достатъчно данни, обосноваващи предположението, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е привлечен като такъв. Съдебният състав прие, че първоинстанционният съд правилно е отчел съществуващата реална опасност Г. Ф. да се укрие и да извърши други престъпления, която се основава на данните от справката му за съдимост, установяваща, че същият е многократно осъждан за престъпления против собствеността, против половата неприкосновеност и за държане на високорискови наркотични вещества, без надлежно разрешително. Конкретните данни по делото сочат за  изключително висока степен на обществена опасност на личността на обвиняемото лице, спрямо което целите на закона, според съда, ще бъдат постигнати с най-тежката мярка за неотклонение, а именно “Задържане под стража”.

 

Определението на Окръжен съд – Стара Загора е окончателно.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.