16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол

Всяка година, Сдружение “Самаряни” провежда информационна кампания, в рамките на световната инициатива „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена към различните форми на насилие срещу жени. Тя ще продължи до 10 декември – Международният ден за правата на човека.

В рамките на тази кампания и през настоящата година предстои отново да се акцентира върху една обществено значима тема – тази за Домашното насилие. Е дно от нещата, от които се нуждаят жените и децата, пострадали от домашно насилие, е сигурно и защитено пространство, където, подкрепени от специалисти, да се опитат да намерят ресурсите в себе си и да продължат напред. Затова в настоящата кампания ще бъдат проведени информационни срещи с различни групи, в които по интерактивен начин ще предизвика участниците да открият и изведат собствени ресурси, чрез които могат да се справят в ситуация на стрес или трудности.

Информационната кампания “16 дни на активизъм срещу домашното насилие” ще насочи отново общественото внимание към това, че насилието не трябва да бъде толерирано, че от средата на насилие има изходен път, и че чрез подкрепа, всеки може да се справи!

Ще бъде популяризирана активно и възможността да бъде потърсена помощ на 24-часовата консултативна телефонна линия за жени и деца, пострадали от насилие – 042-64-11-11, както и по други алтернативни начини, за да им бъде оказана адекватна закрила и подкрепа.

През 2022 г., в Кризисен център “Самарянска къща”, поради домашно насилие са настанени и са получили психо-социална, юридическа и друга професионална помощ и подкрепа общо 38 лица – 20 жени и 18 деца. Към настоящия момент в “Самарянска къща” са настанени 11 лица – 6 жени и 5 деца.