Подготовка на колата за зимата

Опитните шофьори са наясно, че подготовката за зимния сезон е едно от най-важните неща, които съпътстват собствениците на автомобили. Колкото по-рано сме готови да посрещнем най-неблагоприятните условия за каране и поддръжка на колите си, толкова по-спокойно и безаварийно ще караме през зимата. Този сезон, обаче поддръжката е доста по-скъпа спрямо миналата година.

Едно от важните неща преди минусовите температури е да проверим всички течности на автомобила и подменим антифриза. Течността за чистачки значително е поскъпнала тази година. Най-скъпите марки в момента вървят между 38-50 лв. за 5 литра. Най-евтините са поскъпнали със 7 лв. за година. От 13 лв. през ноември 2021 г. стойността е скочила до 20-21 лв. за 5 литра.В някои магазини тубата от 5 литра, която е и най-предпочитана разфасовка, може да се купи на промоция и за 12-16 лв. Най-скъпи са тези продукти в бензиностанциите, където увеличението е близо 50 на сто.

В момента сред най-търсените продукти са и препаратите срещу изпотяване на стъкло. Цените им тръгват от 8 лв. за литър за най-масовите марки. За 500 мл от по-класен бранд трябва да платите 12 лв. Рекордьор по висока цена е специален антидъжд продукт, който играе ролята на чистачка.

Той създава тънък хидрофобен слой върху стъклата и огледалата и позволява на водните капки бързо да се стекат, а не да се разпръскват. Експерти обясниха, че най-ефективен е при скорост около 50 км в час и не може да замени механичното почистване при порой. За него трябва да се бръкнете с 33 лв. Сред купуваните продукти в момента са и размразителите за прозорци. За 8 лв. може да се намери разфасовка от 500 мл. На пазара има много видове размразители, които вървят между 7-9 лв. и са ефективни до минус 37 градуса, казаха още търговци.