Бананите удрят 4 лв. за кг.

Високата инфлация у нас и по света притеснява българите, чиито доходи не се променят. Цените в различни отрасли се променят. Оказва се, че и бананите за Коледа поскъпват и според прогнозите за килограм от традиционния за празника цитрусов плод ще плащаме двойно в сравнение с миналата година. Тоест, килограм от плода ще ни струва около 4 лв.

За масовия потребител 4 лв. за банани е космическа цена. И затова трапезата за празника тази година може да остане без тях.

Търговците нямат обяснение защо цената на плодовете скача толкова рязко и предупреждават, че пазарът в следващите месеци ще стане непредвидим. Затова много хора предпочитат да пазаруват в южната ни съседка

В същото време и в Турция инфлацията счупи 24-годишен рекорд и само за една година достигна 86%. Цените растат – и за местните, и за българските потребители, които от години търсят по-евтини храни, дрехи и услуги в южната ни съседка.

Все пак много българи предпочитат да пазаруват зад граница. Одрин се намира на 20 километра от българо-турската граница. Известен е с ниски цени и голям пазар. Българи тук се срещат на всяка крачка.

И докато всеки решава какво му е изгодно, в зависимост от това колко пари има в джоба, за едно нещо българите тук са единодушни – цените са много по-високи, за разлика от миналата година.

Сметките показват, че, ако миналият октомври със 100 лири са купувани определени стоки, сега за същите тези стоки вече ще ви трябват почти 190 лири. Годишният скок само при хранителните продукти, които българите търсят основно, е от 99%.