Двадесет и първо заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020г. откриха в Стара Загора

Двадесет и първото заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020г. откриха в Стара Загора. Начало на заседанието бе дадено от Десислава Георгиева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на УО на ОПРР и ЕК.

„Първо искам да благодаря на домакините – Община Стара Загора, както и  на техния представител днес Красимира Чахова. Благодарение на тяхното съдействие и прекрасната програма, показваща града в пълния му блясък, успяхме да усетим духа на Стара Загора. Намираме се в една ключова година от програмния период и нашите усилия са насочени към завършването на предходната, но и към новите възможности. На целия екип на Управляващия орган на ОПРР и ЕК също искам да благодаря за това, че са  мобилизирани и с  висока готовност да се справим с предизвикателствата пред нас”, обърна се към присъстващите зам.-министърът.

Приветствие отправи и зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова.“Добре дошли в Стара Загора! От името на Общината и кмета Живко Тодоров искам да поздравя членовете на Комитета за наблюдение на ОПРР и гостите от „Регионално развитие“ на Европейската комисия за избора на нашия град за провеждане на тази така важна среща и реализацията на Годишното информационно събитие. Считам, че градът ни е добър пример за успешно изпълнение на проектите, финансирани по ОПРР в периода 2014 – 2020г. Основен акцент в работата на Общината бе обновяването на образователната инфраструктура, изграждането на устойчив градски транспорт, възстановяването и надграждането на градската среда и зелена инфраструктура. Стара Загора е зелен град и ние искаме да го запазим такъв. Искам да благодаря за подкрепата и доброто сътрудничество на Управляващия орган на ОПРР и Европейската комисия, защото без вашата помощ Стара Загора нямаше да бъде толкова добър град за живеене, какъвто е днес. Успех на форума!“, каза зам.-кметът Красимира Чахова.

В официалното откриване, с приветствени слова се включи и Анес Монфре, началник на отдела за България, Унгария и Словения, който отговаря за изпълнението на Споразумението за партньорство, както и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход на трите държави. Тя благодари на Община Стара Загора за топлото посрещане и сподели впечатления от обектите, посетени в предходните дни. „ Бях много развълнувана и впечатлена от  срещата с вашите ученици в прекрасните нови училища. Радвам се, че имахме възможност да си поговорим заедно на различни теми. Местата, които посетих, са вдъхновяващи и остават следа в съзнанието. Бъдещето на Стара Загора е обещаващо“, сподели с присъстващите тя. През изминалия ден, заедно с част от участниците в днешната среща, Анес Монфре посети старозагорското СУ “Иван Вазов”.

Заседанието на КП на ОПРР 2014 – 2020г. продължава до обяд, като в него ще бъде представена информация и за подготовката на новият програмен период 2021 – 2027 г.