Природният газ в България за декември поскъпна с 19%

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена за природния газ за декември – тя е 146 лева и 9 стотинки за мегаватчас, което е с около 19% повече.

Тази стойност не включва такси (за достъп, пренос) и налози, (акциз и ДДС).

На тази цена “Булгаргаз” ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Причината за поскъпването са високите цени на нагнетения природен газ в хранилището в Чирен и нарасналото потребление през отоплителния сезон, уточняват от енергийния регулатор.

Преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов заяви: “Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше скъпият природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. И, фактически, се оказва, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока”.

Той посочи и че по-високото потребление през отоплителния сезон също оказва влияние на цените. По тази причина се очаквало да има поскъпване и през януари.

“С настъпването на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което се консумира в топлофикациите, цената на синьото гориво бележи определен ръст, но тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември”, каза председателят на КЕВР.