Рут-Констанс Койнарска е носител на голямата награда ,,Добрият Самарянин” 2022

Рут-Констанс Койнарска е носител на голямата награда ,,Добрият Самарянин” 2022. Годишните награди за добротворство са учредени от Сдружение „Самаряни”, за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат идентифицирани и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, в следствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.
Рут-Констанс Койнарска бе отличена за това , че застана до своята приятелка Диди, която пострада при катастрофа, за да може тя отново да направи крачка напред! Диди е приятелка на Рут от много ранно детство. Животът на момичето се преобръща през октомври 2021 г., когато вследствие на пътнотранспортно произшествие тя губи левия си крак от средата на бедрото. Докато Диди е в болницата, Рут, както и много други старозагорци, е шокирана и предизвикана да откликне с подкрепа – тя иска да направи нещо, за да помогне на приятелката си. Без опит, но с много силно желания, тя се впуска в непознато за нея поприще и стартира дарителска кампания “С Диди съм… за крачка напред!”, свързвайки се с организации в Стара Загора, които да я насочат и придружат в тази нелека задача. Като музикален изпълнител, първоначалната идея на Рут е да покани свои приятели музиканти, певци, танцьори и да направи благотворителен концерт, с който да бъдат набрани средства за лечение и рехабилитация. Става така, че още с появата на инициативата “С Диди съм… за крачка напред!” в социалните мрежи, с Рут започват да се свързват хора, които искат да се включат и да участват… И така, кампанията набира огромна скорост и увлича в дарителство различни страни.

Отличието на общността “Добрият Самарянин” 2022, получи Ивайло Георгиев , а за Неуморимо добър Самарянин” бяха отличени : Моника Маринова, Марина Димитрова и Янко Янков.