Община Казанлък продължава работа по големите инфраструктурни обекти

Община Казанлък продължава да изпълнява заложените големи инфраструктурни проекти.“, съобщи днес по време на представяне на годишния си отчет Кметът Галина Стоянова пред обществеността в Зала „Иван Милев“ на Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 в Казанлък.

Продължава работата по най-мащабния проект „Светът на траките“, одобрен и финансиран по процедура „Развитие на туристическите атракции“ от  ОП „Региони в растеж“ (2014-2020) и чрез Фонд за устойчиви градове (ФУГ).  Проектът предвижда строително-монтажни дейности по три обекта – вече е изградена велоалеята от град Крън до град Шипка, консервационно-реставрационните работи по култов комплекс „Оструша“ върви към финал, основните дейности по изграждането на туристическия комплекс продължават. Проектът предвижда и доставки на обзавеждане и оборудване, в т.ч. доставка и монтаж на макет на древния град Севтополис, доставка на 4 броя тракийски восъчни/силиконови  фигури, изработка и доставка на 2 броя тракийски тронове, изготвяне на тематичен спектакъл и др. Основната цел на проекта е съхраняване, опазване и популяризиране на културното наследство в община Казанлък. Проектът се изпълнява чрез комбинирано финансиране на БФП и финансов инструмент – кредит от Фонд за устойчиви градове. Общият бюджет е в размер на 8 657 364,83 лв., в т.ч.: БФП – 6 735 429,83 лв. и ФУГ- 1 921 935,00 лв.

Изпълнява се проект „Изграждане на допълнителен корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ – гр. Казанлък“. През 2020 г. Община Казанлък кандидатства и спечели финансиране по Модул 2 “Държавни и общински училища – изграждане на нови сгради, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи” на Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 г. на Министерство на образованието с проект „Изграждане на допълнителен корпус на ППМГ „Никола Обрешков“ гр. Казанлък“. Продължава изпълнението на проекта, което предвижда проектиране, строително-монтажни работи и доставка на обзавеждане и оборудване на нов корпус на учебното заведение. Целта на проекта е да се обезпечи преминаването на едносменен режим на обучение в ППМГ “Никола Обрешков” в град Казанлък, като се осигури достъп до качествено образование в направленията: математика, компютърни науки и приложна информатика, биология на територията на община Казанлък.

Проект „Изграждане на ВиК инфраструктура за територията на град Крън, I етап на строителство, III подетап”. През 2022 г. Община Казанлък кандидатства с проектни предложения към Министерство на финансите и МРРБ за „Изграждане на ВиК инфраструктура за територията на град Крън, I етап на строителство, III подетап” – Доизграждане на главен колектор I – от о.к. 244 до о.к. 12 с второстепенна канализационна мрежа към него за квартали 92, 93, 40, 80, 79, 78, 77, 76, 75, 74, 73, 39, 38“, „Реконструкция и подмяна на водопроводната мрежа на гр. Шипка“ и „Изграждане на канализация по ул. „Цанко Минков“, гр. Казанлък“. Проектът бе одобрен за финансиране, като стойността му е 1 699 292 лв. В края на октомври Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова подписа в Министерството на регионалното развитие и благоустройството договора за финансиране на третия подетап на инвестиционния проект за изграждане на канализация в град Крън.