Стара Загора е на пето място в страната по индекс на почтеност

Стара Загора е с добър индекс на прозрачност в работата на местната власт. Това сочи изследването : Индекс на местната система за почтеност 2022. То е направено от Асоциация „Прозрачност без граници”. Индексът на Местната система за почтеност в България позволява извършването на ежегодна сравнителна оценка антикорупционния капацитет, роля и значение на ключови институции и социални актьори на местно ниво: общински съвет, кмет, общинска администрация, бизнес, медии, граждански организации, съд и полиция. Той се съставя въз основа на детайлно разработен набор от показатели за изследване на институциите и структурите във всичките 27 общини-областни центрове в страната.

С обща стойност на индекса от 3,46 точки Стара Загора продължава де заема челно място в класацията и за 2022 г. като заема пето място в Местната система за почтеност. Добрите резултати се дължат на ефективно работещия кметски екип  в среда, в която всички основни стълбове на почтеността продължават да регистрират над средните стойности за капацитет и ефективен принос към утвърждаването на добри практики в местната общност – гражданските организации , органи на МВР, съдилища, политически партии, медии и местен бизнес. Общинският съвет също регистрира подобрение на своя индекс точки, но все още има много какво да се желае по отношение подобряване на практиките за прозрачност и отчетност в дейността както на постоянните комисии, така и на съвета като орган на местното самоуправление. Питането, като основен инструмент на контролната дейност на общинските съветници остава силно подценено в практиката на общинския съвет, сочи изследването
Ефективната работа на местния обществен посредник е допълнителен стълб във функционирането на местната система за почтеност. Под средния потенциал за принос към местната система за почтеност регистрира Областният обществен съвет за противодействие на корупцията, който е практически не функциониращ.