Намаляват обявите за работа в Стара Загора

През ноември продължава да се наблюдава спад на обявите за работа във всички сектори. Това показва ежемесечният анализ на компания за човешки ресурси. Общият брой на предложенията в Стара Загора през 11-я месец на годината е намалял най-много в страната – 14 %.

Броят на обявите продължава да намалява във всеки един от секторите, като през ноември спадът е по-стръмен – обявите във всеки сектор са намалели с трицифрени стойности. С най-голям спад продължава да бъде секторът “Търговия и продажби”. След него се нареждат секторите “Производство” , “Логистика и транспорт” , “Хотелиерство и ресторантьорство”, “Административни и обслужващи дейности” и “Строителство”.

Анализите на компанията показват, че на годишна база все още при повечето сектори резултатите са положителни. Обявите през ноември 2022 г. са повече от тези през ноември 2021 г. Изключения правят единствено секторите “Счетоводство, одит, финанси” и ИТ, в който се наблюдава значителен спад от 28 на сто или приблизително 2200 предложения по-малко. Според наблюденията през ноември предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са намалели едва с 1 на сто, като техният брой остава почти непроменен. Очевидно през последните 2 месеца сме свидетели на негативна тенденция, коментират авторите на анализа. Както отбелязахме и в предходния ни анализ, редица работодатели по света и в България все по-активно предприемат мерки за посрещане на една предизвикателна икономическа обстановка – свиване на бюджети, частично или цялостно замразяване на подбор на нови кадри и дори, на места, освобождаване на служители и др., допълват анализаторите.