Почина Петра Мечева

Почетният гражданин на Стара Загора и дългогодишен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева почина на 10 декември 2022 година.

Петра Филипова Мечева е родена на 16 май 1931 г. в гр. Тополовград, родителите ѝ са бежанци от Беломорска Тракия. Основното си образование завършва в град Гюмюрджина, средното в Хасково, по-късно учи във Висша младежка школа в София, както и в Институт за учители в Пловдив. Започва учителската си професия в Пловдив, а от 1963 г. се труди в Стара Загора. Носител е на орден „Кирил и Методий“ и на престижната награда за учители-новатори „Анастасия Тошева“ и редица други отличия.

Тя е сред възстановителите на Тракийската организация в България след 1989 г. От 1992 г. е председател на Tракийско дружество „Одринска епопея” в Стара Загора и на Регионалния съвет на Тракийските дружества в старозагорски регион. От 1997 г. е председател на възстановения Тракийски женски съюз в България и член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България. Многобройни са инициативите ѝ и благородните дела в обществена полза. Нейна е заслугата за обявяването на 26 май за Ден на Тракия – официален празник на Република България.  В биографията си има няколко книги и стотици статии.

Неуморна, отдадена и вдъхновяваща. Пазител на тракийския дух.

Поклон!