Изграждат второ платно на пътя от летище Стара Загора до автомагистрала “Тракия”

Изграждането на второ платно на пътя от летище Стара Загора до автомагистрала “Тракия” ще бъде включен в инвестиционната програма на Агенция пътна инфраструктура за 2023 година. Това става ясно от отговор на регионалния министър на въпрос на народните представители Радослав Рибарски и Радослав Василев.

Техническия проект за модернизация на пътя в участъка от летището до магистрала “Тракия” е разработен през 2006 година. 5 години по-късно е актуализиран в частта “Пътна” – съобразен е с изградения пътен възел тип “Детелина” при пресиането на аутобана. Техническото решение предвожда удвояване на платното за движение с по две ленти в посока. Проектната разработка предвижда да се запази дясното платно и уширението на пътя до габарит Г 20 да се осъществява изцяло вляво. За отцечката има одобрен подробен устройствен план и решение за отчуждаване на имоти, но към момента няма издадено разрешение за строеж.

През 2011 г. е направена частична актуализация на техническия проект, но към днешна дата той не е актуален поради изменията на редица нормативни документи в сферата на пътното проектиране. Министър Иван Шишков посочва, че е необходимо да се разработи нов технически проект в обхвата на действащия към момента парцеларен план и въз основа на него да се обявят тръжни процедури за избор на изпълнител на строителството. Обектът ще бъде включен в инвестиционната програма на Агенция пътна инфраструктура за 2023 година.