150 млн. лв. са инвестициите в Стара Загора за 2 г.

За последните две години в Стара Загора са привлечени инвестиции на стойност 150 млн. лв. Няколко успешни компании избраха да купят терен в „Индустриална зона Загоре” АД, за да разширят своята дейност и да стъпят на нови пазари. Планувани за отваряне са нови над 1500 работни места.

Очаква се две нови международни компании да инвестират в града до края на тази или началото на следващата година с общ размер на инвестицията – 60 млн. лв. И 900 работни места . Общинското ръководство е провело десетки срещи с потенциални инвеститори от различни държави – Швеция, Турция, Германия и Франция, едната от които с план за наемане над 2 000 работници от различни сектори на индустрията. Водени са преговори с немски и турски инвеститори за евентуално базиране на производството им в „Загоре”. Индустриална зона „Загоре” има за своя стратегическа цел да създаде и развие добра и динамична бизнес среда в област Стара Загора, както и да ситуира града на ключово място на българския и международен пазар, като привлече инвеститори с висока добавена стойност. Зоната разполага с 11 на брой парцела, с различна големина, до всеки един от които са изградени необходимите комуникации – ток, вода, газ, интернет. През 2022 година, благодарение на Община Стара Загора, зоната придоби още 5 имота, на които предстои да бъдат изградени необходимите комуникации. Продажбата на тези парцели на бъдещи инвеститори следва да предостави възможност за създаване на устойчива бизнес среда в града. Към днешна дата „Индустриална зона Загоре” АД разполага с четири напълно свободни терена, за някои от които протичат преговори. Два парцела с приблизителна площ от 10 000 кв. метра, подходящи за обединяване, с цел да се предложат като един цял, по-голям парцел, още един парцел – малко над 10 000 кв.м, и един по-малък – с площ от приблизително 5 000 кв. м. Проведен е конкурс за два от новопридобитите имоти в близост до Зоната, предприети са необходимите действия по смяна на предназначение на терените до село Еленино. Терените, които са част от първия етап на индустриалната зона, са малки и средни, което предполага интерес от съответно малки и средни компании в различни сфери, като логистика, хранително-вкусова промишленост и производства. Подходящи са и за компании, чиито продукт има висока добавена стойност. Площта на планирания втория етап на Зоната, до село Еленино, възлиза на 642 000 кв. м.

През изминалите две години няколко успешни компании избраха да закупят терен в „Индустриална зона Загоре” АД, за да разширят своята дейност и да стъпят на нови пазари. Темпът на развитие на „Индустриална зона Загоре” АД може да бъде определен като бърз и приобщаващ. За срок от четири години е напълно изградена инфраструктурата и голяма част от терените са продадени. Привлечените инвестиции за периода са на стойност близо 150 000 000 лв. и над 1500 работни места са планувани след реализация на проектите.