МВР купува наркотестове за над 1,5 млн. лева

Министерството на вътрешните работи търси да закупи 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и още 150 броя анализатори за установяване на употреба на дрога от водачи на автомобили. Това става ясно от обществена поръчка на силовото ведомство, която е с прогнозна стойност 1 710 000 лв. без ДДС.

Наркотествете трябва да бъдат доставени на Главна дирекция “Национална полиция” до 150 дни след възлагането на поръчката. Според техническите спецификации с тях ще се установява наличието на минимум 7 групи наркотични вещества в слюнката: обикновен и дизайнерски амфетамин като екстази, опиати, кокаин, бензодиазелини, канабиониди и метадон. Освен това тестовете трябва да работят с индикатор за достатъчно взета слюнчена проба за анализ и да отговарят на необходимите изисквания на качеството с валидни сертификати.

Към тестовете ще бъдат доставени и 150 броя електронни анализатори за установяване на употреба на наркотични вещества от водачи на МПС. Става дума за апарати, които могат да се свързват с компютър и изследват наличието на дрога във взетата проба, като на дисплея изписват позитивна или негативна е за съответния наркотик. В предвидената сума за обществената поръчка влиза и теоретично и практическо обучение на 60 служители на МВР за работа с анализаторите.

В момента е и най-често използваното средство за проверка на шофьорите за употребени наркотици е Dreger DrugTest 5000. То се ползва в България от 2010 г., когато е определено за извършване на проверка за употреба на упойващи вещества от водачите на МПС със заповед на вътрешния министър. Въвеждането на Dreger DrugTest 5000 съвпада и с периода на драстично увеличаване на проверките за наркотици, извършвани на годишна база от МВР сред шофьорите.