За Нова година: В Турция 400 лв. за няколко дни, у нас толкова е една нощувка

Голяма част от пакетите на посрещане на Нова година у нас отдавна са изчерпани. Това важи и за добрите хотели, и за къщите за гости, съобщават от Института за анализи и оценки в туризма. Около 560 000 българи са резервирали пътувания около Коледа и Нова година. Ако се слеят празниците, се получава почивка от 10 дни, което е достатъчно и за някоя екзотична дестинация. Тази година като любими на българите се очертават Северна Африка, Дубай, Карибския басейн, както и балканските страни.

Между 11 и 17% по-скъпо ще излязат коледните и новогодишните празници по хотелите у нас. Според експертите , поскъпването е основно заради шоу програмата. Средната цена за четиричленно семейство за нощувка е около 180-240 лв., като в нея не е включена храната и празничният куверт. С тях разходът отива към 400 лева.

България остава най-евтината дестинация за посрещане на празниците, защото могат да се изберат различни опции, според предпочитанията на туристите. От чужбинските оферти най-изгодно излиза в Турция – има пакети по 300-400 лв., което е колкото една празнична нощувка с храна в България. В южната ни съседка има цени и по 15 000 евро, както и у нас има апартамент в луксозен хотел във Велинград за 10 000 лева. В Северна Гърция също могат да се намерят изгодни пакети, като например 400 лева за три нощувки, три закуски, две вечери плюс една празнична навръх Нова година в Александропулис. Основните резервации, които правят туристите, са за тридневни пакети.Около 70 000 гости от чужбина се очаква да дойдат у нас за коледните празници. Голяма част от тях са българи, които идват при семействата си. Те традиционно посещават хотели, балнеохотели, къщи за гости и ресторанти и предпочитат да прекарат празниците извън дома.